Alkotmányt írok

Alkotmányt írok

Alkotmányírás mint hobbi

2015. január 04. - chabusch

A blogot azért hoztam létre, hogy ezen a felületen osszam meg gondolataimat a legújabb szakmai hobbimról, az alkotmányírásról. Ezt a hobbit a legutóbbi idők eseményei hívták életre, ugyanis úgy látom, hogy a jelenlegi állapotokat a régi Alkotmány - véleményem szerint súlyos - hibái tették lehetővé. 

Jogász kollégáimmal már igen sokat vitáztam erről a kérdésről, de a viták végén mindig oda lyukadtunk ki, hogy a kritika után cselekedni kéne. Úgyhogy cselekszem, írok egy Alkotmány-tervezetet, amely a legjobb tudásom és meggyőződésem szerint a legjobban szolgálhatná Magyarország, az itt élő és élhető országot kívánó emberek érdekeit. A kész anyagot végül felteszem valahova, hátha megtermékenyítőleg hat másokra.

A blogon kétféle témakörben fogok írni:

  • egyfelől megosztom azokat a gondolataimat, amelyek alapjául szolgálnak az általam írt tervezet struktúrájának, egyes konkrét szövegrészeinek; 
  • másfelől közzé fogok majd tenni nyers, félig kész szövegeket, valamint előbb vagy utóbb magát a formálódó tervezetet is.

Amiről nem fogok írni:

  • nem fogok pártokat, politikusokat kritizálni, ellenben általánosságban vizsgálni fogom az egyes politikai tisztségek, valamint a pártok működését;
  • alapesetben az aktuálpolitika sem fog ezen a blogon megjelenni. A napi politika csak olyan szinten lesz jelen, hogy amennyiben úgy gondolom, hogy egy hivatal nem megfelelően jár el egy kérdésben, úgy megvizsgálom, lehet-e és célszerű-e megváltoztatni a hivatalra vonatkozó szabályokat és azt alkotmányos szinten kell-e megtenni.

És végül miért gondolom, hogy alkalmas vagyok Alkotmány-tervezet írására:

  • bár több mint 10 éve írok - igaz, nem társadalmi - szerződéseket, számomra is kérdés, hogy alkalmas vagyok-e a feladatra. Emiatt a folyamat nekem is önismereti leckeként fog szolgálni. Másfelől a szerződésírás elég jól megy ahhoz, hogy alkalmasnak tartsam magam arra, hogy legalábbis belevágjak. Remélem, a tervezet is elég jó lesz ahhoz, hogy ne a személyem, hanem a munkám eredménye legyen majdan a vita tárgya.

A bejegyzés trackback címe:

https://alkotmanyt-irok.blog.hu/api/trackback/id/tr277039495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása